Holisztikus Kutya Tréning

A Holisztikus Kutya Tréning módszer 4 lépésben – Képesség, Motiváció, Bizalom, Lánc – rögzíti és általánosítja a kutyában az egyes képességeket, aminek eredményeképpen a kutya stabilan, minden körülmények között végrehajtja vezényszóra az adott viselkedést. A Millie Dog Gazdi Klubban lesz online tanfolyam (júniusban kerül fel), ahol ezzel a módszerrel taníthatod meg a kutyádat az alap vezényszavakra.

Csizmadia Réka kutyaoktató és -tréner: Holisztikus Kutya Tréning

Miért működik jobban mint bármilyen más módszer?

Biztos láttál már olyan videókat a YouTube-on hogy hogyan tanítsd meg a kutyádat 1 perc alatt leülni vagy a 5 perc alatt hogy parancsszóra odajöjjön hozzád. Én végignéztem az összes ilyen videót, egy dolgot mondhatok neked: Ilyen csoda módszer nem létezik!

Ha ezekre a videókra támaszkodva tanítod meg valamire a kutyádat, akkor a kutyád az adott körülmények között – amiben tanítottad – nagy valószínűséggel valóban meg fogja csinálni amit kérsz tőle. Ha viszont csak a legkisebb dolog is megváltozik a körülményekben – például meghall egy hangot a kutya, valaki átsétál mögötted, más testtartásban adod ki a parancsot, nem a kertben adod ki a parancsot hanem az utcán -, akkor a kutya nagy eséllyel már nem fogja megcsinálni amit kérsz. A kutya egy helyzetből nem képes általánosítani.

Kutyatanítás általánosítással

Az eredmény garantált frusztráció. Neked is és a kutyádnak is. Ilyen helyeztekben szokott „elszállni” a gazdi feje, és csinál olyan dolgokat amiket később megbán. Együtt érzek minden ilyen gazdival, sok-sok évvel ezelőtt,  még mielőtt kutyaoktató lettem, én is megtapasztaltam ezt a fajta frusztrációt. 

Ezért dolgoztam ki a Holisztikus Kutya Tréninget, aminek a célja hogy 4 lépésben rögzítse és általánosítsa a kutyában az egyes képességeket, és utána a kutya stabilan, minden körülmények között végrehajtsa vezényszóra az adott viselkedést. Akkor is ha éppen egy másik kutya jelenik meg, vagy ha megjelenik egy szirénázó mentőautó.

A Holisztikus kutya tréning 4 egymásra épülő lépcsőn keresztül rögzíti és általánosítja a kutyában a parancsokhoz kapcsolódó viselkedéseket: Képesség, Motiváció, Bizalom, Lánc. Az alábbi folyamaton segítelek végig.

1. Képesség

Első lépésben megtanítod a kutyának az adott viselkedést. Erre többféle technika közül választhatsz, hogy melyikkel szeretnéd megtanitani, de a jutalmazás mindig a Klikk+Jelőlöszó és a jutalomfalat. A különböző tanítási technikákról a Kutyanevelés 1×1 tanfolyamon beszélek a Millie Dog Gazdi Klubban. 

2. Motiváció

Ahhoz hogy a kutya mindig meg akarja csinálni az adott viselkedést folyamatosan változtatni kell a jutalmazási módszeredet. Erről szól a második lépés, a Motiváció. Ezen a lépcsőfokon megkezded az általánosítást úgy hogy a körülmények nem változnak, de a jutalmazás megváltozik. Ezen a szinten újra kell tanítanod az első lépésben megtanított képességet új motivációkkal (játék, más helyen történő jutalmazás).

3. Bizalom

A harmadik lépés célja hogy függetlenítsük a kutyában a képességet a környezettől, és kialakuljon a bizalom a kutyában. Itt jönnek be a zavaró tényezők, főleg a családtagok és ismerősök, akikkel könnyebben tanulja meg a kutyád, hogy bár valaki sétál mögötte, a feladatot akkor is végre kell hajtani. Ez már az általánosítás második szintje. Ezen a szinten kezdesz majd új helyeket is keresni, ahol a megtanult bizalmi játékokkal bemelegítve, a kutyád biztonságban érzi magát és elfogadva a jutalomfalatot tudtok gyakorolni az eddig megtanult képességeket, amiket ugyanúgy mint korábban más jutalmazással is gyakorolnod kell.

4. Lánc

Az utolsó lépés célja hogy a már megtanult képességeket egymás után, láncokba fűzd. Így a kutya egyetlen parancsszóra 3-4 már megtanult képességet mutat be gyors egymásutánban.

Holisztikus Kutya Tréning a gyakorlatban

A Millie Dog Gazdi Klubban megtalálod a Szuperkutya 8 hét alatt című tanfolyamot (most júniusban kerül fel), amiben a holisztikus kutya tréning módszerrel taníthatsz meg a kutyádnak stabilan 24 képességet, 6 jutalmazási stratégiát, 5 bizalmat építő játékot és 10 viselkedési láncot. Ez egy zárt klub, havi előfizetéses rendszerben működik. Ha szeretnél több információt a klubról, akkor regisztrálj az email listámra és küldöm a részleteket.